Pisco Sour – Peruánský národní nápoj
První sobotu v únoru každého roku se slaví na celostátní úrovni „Den Pisco Sour“, jehož základem je alkoholický nápoj Pisco.
Trošku historie
Ačkoli peruánské Pisco se vyrábí od konce 16. století, koktejl zvaný Pisco Sour vznikl v Peru ve dvacátých letech dvacátého století v Baru Morris, na ulici Boza 847, v Jirón de la Unión v centru Limy. Zde byl Pisco Sour nabízen jako novinka, inspirovaná Whisky Sour. Tady tento lahodný koktejl připravovali peruánští barmani Alfonso Bregoye, Graciano Cabrera a Alberto Mezarina. Ovšem historik José Antonio Schiaffino v knize „The Original of Pisco Sour“ (Původ Pisco Sour) tvrdí, že vynálezcem receptu byl kaliforňan Victor Vaughen Morris, majitel Baru Morris, který otevřel své dveře veřejnosti v roce 1915, avšak neměl moc dlouhou existenci a byl uzavřen v roce 1933.
Bývalý barman z „Morris baru“, Mario Bruiget, pak přesunul přípravu do Hotelu Maury, kde vylepšil recept přidáním vaječných bílků a hořkosladkého likéru.
Krátce nato, po svém velkém přijetí veřejností, byl koktejl jmenován „Kulturním dědictvím národa“. Tento titul si drží dodnes.
Základem je Pisco
Základní ingrediencí Pisco Sour je alkoholický nápoj Pisco. Nápoj, jehož největší zvláštnost spočívá v jeho jedinečném výrobním procesu: destilací čerstvých moštů z nedávno vykvašených hroznů. Dnes můžeme na trhu najít různé odrůdy tohoto nápoje v závislosti na druhu použitého hroznu. Jedná se o čtyři nejčastější typy Pisco:
- Pisco Puro – Čisté nearomatické Pisco, vyrobené z jediného typu nearomatického hroznu (Quebranta, Mollar Negra nebo Negra Negra).
- Pisco Aromático – Čisté aromatické Pisco, vyrobené z jediného typu aromatických hroznů (Itália, Torontel, Albilla a Moscatel).
- Pisco Acholado – Směs, která se vyrábí z různých hroznů „pisqueras“.
- Pisco Mosto Verde – Tento druh je výsledkem destilace moštu, který nebyl zcela fermentován.
Spor: Peru, nebo Chile?
Již po generace se vedou vleklé spory o to, zda je tím pravým a původním výrobcem pisca Peru, nebo Chile. V obou zemích se tato pálenka vyrábí již od dob španělských kolonizátorů. Obě se pyšní její vysokou spotřebou a jsou také skálopevně přesvědčené, že je Pisco jen jejich národní nápoj.
Příprava
Pisco Sour, bez nějž se v Peru neobejde žádné slavnostní jídlo, se připravuje z následujících ingrediencí a postupu:
5 cl Pisco
2 cl Limetová šťáva
2 cl Bílek
2 cl Cukrový sirup
Angostura
Ledové kostky
Do mixéru nebo šejkru vložte všechny hlavní ingredience v následujícím pořadí: Pisco, cukrový sirup, limetová šťáva a vaječné bílky. Pokud chcete, můžete přidat led. Míchejte 8 až 10 sekund. Do každé sklenice přidejte pár kapek hořké angostury.
Vychutnejte si vlajkový nápoj Peru!
Július Válka, Cusco, 3.6.2020